MAROKKÓ – ESSAOURIA (SZAVÍRA)

Marokkói tartózkodásunk során a főhadiszállásunk Agadir-ban volt, és innen indultunk el éppen az aktuális kirándulásunkra.  Az egyik utunk egy ősi kikötőhelyre, Essaouriá-ba vezetett. Az Agadir-ból Essaouriá-ba vezető út egy része az Atlanti óceán partján vezet, szebbnél szebb partok mentén:

Egy igazi berber falu, valahol Agadir és Essaouria(Szavíra) között:

Repülő kecskék, avagy itt a kecskék így legelnek: 🙂

Ha Marokkóban jársz előbb vagy utóbb találkozni fogsz az Argánolajjal, és betekintést nyerhetsz, hogy milyen módon készült, illetve mire lehet felhasználni.

Miután megismerted, hogy készül, vásárolhatsz is az “üzem” melletti shop-ban:

Essaouria/Szavíra-ról:

“Szavíra ősi kikötőhely, még a karthágóiak alapították, a legendák szerint i. e. 814-ben. Mogador néven portugál erőd is volt, majd a 18. században az egyik szultán megbízásából egy francia építész, Théodore Cornut tervezett ide hadikikötőt és mellé egy kisvárost. A szultán a lehető legnagyobb elismeréssel illette az építészt, az új városnak az asz-Szavíra nevet adta, ami szó szerint azt jelenti, hogy jól tervezett.

A hatvanas-hetvenes években a hippik is felfedezték Szavírát. Jimi Hendrix emlékezetes látogatása után csapatostul tódultak ide Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból.[1] Néhányan itt is maradtak közülük, a város lakói lettek, a hatvan körüli, ősz hajú, de továbbra is régi hippikellékekben parádézó öregurak a kis főtér egyik látványosságát adják.” Forrás: Wikipédia

Fotók: Kiss Lóránt

www.lorantkiss.com

www.utazoom.hu

Ha kedvet kaptál esetleg Marokkóba látogatni, akkor itt egy remekül megírt cikk, ami összefoglalja mire is számíthatsz:

http://mindenkilaci.hu/2018/02/05/amit-tudnod-kell-mielott-elindulsz-marokkoba/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük